سرکه چوب چیست
سرکه چوب (به انگلیسی: wood vinegar) که از آن به عنوان اسید چوب و یا اسید پیروگلینوس یاد میشود، مایعی قهوهای رنگ، کدر یا شفاف میباشد که از فرایند پرولیز به دست می آید. میزان کیفیت و کارایی این محصول وابستگی مستقیمی به کنترل دقیق دما و زمان در این فرایند و همچنین در نظر گرفتن مادهی مصرفی و دوز و غلظت سرکه چوب نسبت به خاک یا گیاهی که قرار است در آن این محصول به کار برده شود، دارد.
این ماده ی خوشبو پیاچ پایینی (حدود ۳) دارد، در حالی که میزان موادآلی این ماده به ۸ درصد میرسد که علاوه بر این، از قدرت تراوش بالایی نیز برخوردار است.
سرکه چوب یکی از ترکیبات ارگانیک بوده و دارای بیش از ۲۰۰ماده از جمله اسید ارگانیک ،گروه فنل،گروه کربونیل ، الکل،مواد طبیعی،آمونیا،متیل آمید و دی متیل آمید می باشد.
سرکه چوب برای انسان ،حیوانات،گیاهان و محیط زیست ماده ای سالم است.

مهمترین ترکیب آلی در سرکه چوب اسید استیک می باشد که ۳ تا ۷ درصد آن و ۵۰ تا ۷۰ درصد مواد آلی آن را تشکیل میدهد. ترکیبات گوناگون درون این محصول موجب میشود که کارایی این محصول جهت استفادهی ارگانیک برای موارد گوناگون، نتایج فوق العاده ای را به ارمغان بیاورد.
تاریخچه
استفاده از این ماده در عصر باستان برای مصارف گوناگونی از قبیل پزشکی، خوراکی و کشاورزی به شکل محدودی در مناطق جغرافیایی مشخصی رواج داشت. در اواسط قرن شانزدهم میلادی ژوهان رودولف گلابر، شیمیدان آلمانی توانست این ماده را به شکل حرفه ای ارزیابی کند. اما بیشترین استفاده در آن زمان به عنوان خوراکی و یا درمان زخمها و بیماریها بود. از اوائل قرن نوزده میلادی استفاده از این محصول رواج بسیاری پیدا کرد اما این رواج برای استفاده جهت طعمدهی به محصولات غذایی بود. در اواخر قرن نوزده با تحقیقات گسترده روی این ماده، دانشمندان به تاثیرگذاری چشمگیر این محصول در زمینهی محصولات کشاورزی پی بردند و در نتیجه استفاده از سرکه چوب برای مصارف کشاورزی در کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن، استرالیا و ایالات متحده امریکا رونق زیادی پیدا کرده است.
چرا سرکه چوب
سرکه چوب قدرت جذب موادغذایی از خاک توسط گیاهان و همچنین توانایی سیستم دفاعی گیاهان را از افزایش میدهد. از آنجایی که این ماده از تخریب چوب به دست میآید، مواد غذایی مورد نیاز گیاه را نیز در خود دارد و خاک را غنی میکند، بنابراین استفاده از آن نهتنها کیفیت خاک را افزایش میدهد و آفتهای خاک را از میان میبرد، بلکه ریشهی گیاه را تقویت نموده و قدرت جذبپذیری ریشه را افزایش میدهد، سبب زخیم شدن شاخهها، ساقه ها و برگها شده و همچنین جوانه زدن بذر و رشد گیاه را سرعت میبخشد. میوههای درختانی که سرکه چوب روی آنها مصرف میشود درشتتر، پررنگتر، شیرینتر و همچنین ماندگارتر میباشد. به دلیل قابلیت نفوذ بالای ترکیباتی مانند الکل، کتون و آلدئید، با افزودن سرکه چوب به برگ گیاهان، این محصول سریع جذب گیاه می شود.
این محصول صد در صد ارگانیک، غیرسمی بوده و کاملا زیست تخریب پذیر میباشد. سرکه چوب می تواند میزان نیاز آب را به یک سوم کاهش دهد و در نتیجه مقاومت گیاه در برابر کم آبی را افزایش دهد. استفاده از سرکه چوب، نیاز به کود را کاهش داده و همچنین تاثیر کود روی گیاه را سرعت میبخشد. افزودن آن به کودهای دامی سبب رفع بوی بد آن و
تسهیل فرآیند کمپوست سازی می شود.
به شکل کوتاه میتوان این گونه نتیجه گرفت که سرکه چوب یک مایع آلی غنی با چگالی بالا با هزینه های تجاری اقتصادی مناسب می باشد که متناسب با زنجیره تامین موجود و زیرساخت های مزرعه ای است. این محصول یک منبع تغذیهای آلی و پایدار میباشد که به کاهش وابستگی به شرکت های شیمیایی پرهزینه منجر می شود.
مصارف دیگر این محصول
استفاده از سرکه چوب به عنوان یک مواد افزودنی در خوراک دام، سبب افزایش کیفیت و بهتر شدن مزهی گوشت میشود، سرکه چوب تنظیم کنندهی دستگاه گوارشی حیوان نیز بوده که استفادهی بهتر از مواد مغذی در خوراک و در نتیجه کاهش نیاز به خوراک دام را نتیجه میدهد.
از ویژگیهای منحصربفرد سرکه چوب ایفا کردن نقش یک سم کشاورزی قوی اما کاملا بیضرر و ارگانیک میباشد؛ دفع حشرات و آفتها از گیاه، جلوگیری از سرایت بیماریهای قارچی و باکتریایی و ویروسی به گیاه و در عین حال عدم وجود بوی نامطبوع در این محصول، نقش سرکه چوب را به عنوان سمی تاثیرگذار و ارگانیک، پررنگ میکند. بنابراین محتوای طبیعی و قیمت مناسب آن سبب میشود که جایگزین مناسبی برای آفتکشها و کودهای شیمیایی باشد.
سرکه چوب در ایران
با توجه به نوظهور بودن کشف ویژگیهای منحصر بفرد این محصول در زمینهی کشاورزی، استفاده از سرکه چوب در ایران تا چند سال پیش کاملا ناشناخته بود، خوشبختانه به سبب تحقیقات و بررسی های محققین و دانشمندان ایرانی، استفاده از این محصول با سرعت چشمگیری در حال گسترش میباشد، گروه تولیدی فصل پنجم با به کارگیری از آخرین تحقیقات و اکتشافات علمی و استفاده از ظرفیت نخبگان داخل کشور، توانسته است به عنوان اولین تولیدکنندهی انبوه سرکهی چوب قدم به عرصهی تولید ملی بگذارد. آنچه که محصولات تولیدی گروه فصل پنجم را متمایز میکند، مبنا قراردادن تحقیقات و آزمایشات علمی برای بهبود هر چه بهتر کیفیت محصولات میباشد.
جهت دستیابی به اطلاعات و مقالات بیشتر پیرامون سرکه چوب و مزایای استفاده از آن در زمینه های گوناگون لطفا به پایگاه استرالیایی مقالات سرکه چوب مراجعه کنید: لینک
برای آشنایی بیشتر با مزایا و ویژگیهای سرکه چوب لطفا به این صفحه رجوع کنید: لینک