ورمی کمپوست
ورمی کمپوست راهی برای تامین مواد غذایی گیاهان است. ورمی کمپوست تکنولوژی راهکاری برای تبدیل ضایعات آلی به فراورده های سودمند از طریق کرم های خاکی است.
کرم ها و کشاورزی
کرم های خاکی درحدود ششصد میلیون سال پیش به وجود آمده اند،این موجودات ارزشمند به مدت چندین میلیون سال اراضی موجود درسطح کره زمین را درکمال آرامش وسکوت زیر و رو کرده اند و به این صورت نقش مهمی درجریان چرخه عناصر ایفا نموده اند و درنهایت شرایط مساعدی جهت رشد بهترگیاهان به وجود آورده اند. کرمهای موجود در خاک، ازمواد آلی تغذیه کرده و این مواد بهصورت ترشحاتی چسبناک از بدن آنها خارج میشوند. .ورمی کمپوست یک کود کاملآ طبیعی است که بسیار نرم ، سبک ، و بی بو بوده، این مواد تولید شده به وسیله کرم ها می تواند انواع مواد مغذی مناسب را به خاک اضافه کرده و آن را به بهترین بستر برای رشد گیاه تبدیل کند.
ورمی کمپوست مواد حاصل از بستر رشد کرمها بوده است که پس از دفع شدن از سیستم گوارشی این موجودا ت درمحیط باقی می مانند. این ماده شامل فضولات کرم به همراه مواد آلی تجزیه شده و اجساد کرمها می باشد که برای گیاهان ارزش غذایی فراوان دارد و خاک راحاصلخیز می نماید.
مواددفع شده توسط کرمها اغلب دارای ازت، فسفر و پتاسیم به مراتب بیشتر از خاکهای بدون کرم است میزان عناصر میکرو نیز دراین خاکها بیشتر می باشد .
بیش از سه هزار گونه کرم خاکی وجود دارد اما فقط شش گونه از آنها برای
پرورش مهم هستند. این موجودات زنده درشخم زدن زمین درطول میلیونها سال نقش داشته و به چرخش مواد مغذی آلی برای رشد بهینه گیاهان کمک می کند. چرخه زندگی این کرم ها به تولید ورمی کمپوست و تقویت خاک ختم می شود.
انواع کود ورمی کمپوست:
این که پایه کود چه باشد و چه موادی همراه با کرم ها به خاک اضافه شوند، میتواند در تعیین نوع کود موثر باشد. بر همین اساس کود ورمی میتواند به سه دسته انواع حیوانی (گاوی و گوسفندی) ، پسماندها شهری و همچنین کود خاک برگ(از دو نوع دیگر ضعیفتر) تقسیمبندی شود.
از هر کدام از این سه نوع کود، کود پایه برای مدتی نگهداری میشود (بین یک تا دو ماه) و بعد از گذشت این دوره کرمها به آن اضافه میشوند. مخلوط کود آلی با کرم ها همان کود ورمی کمپوست شده که حال باید به خاک اضافه شود. خاک به خوبی شخم خورده تا کود به تمام قسمتهای آن نفوذ کند. نکته ی مثبت دیگر در رابطه با حضور کرمها در خاک، عبور آنها از قسمت های مختلف و ایجاد حفره در خاک برای اکسیژنرسانی بیشتر به تمامی قسمتها خواهد بود.
مزایای استفاده از کود ورمی کمپوست:
1-قابل مصرف در تولید کلیه محصولات کشاورزی
2-هوادهی خاک با ایجاد خلل و فرج و ایجاد پوکی در خاکهای متراکم
3-دارا بودن عناصر میکرو مانند: آهن، روی، مس و منگنز
4-حاوی میکروارگانیسمهای هوازی مفید مانند ازتوباکتری ها
5-عاری بودن از تخم علف های هرز
6-قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی عاری از باکتریهای غیرهوازی، قارچها و پاتوژنها
7-ورمی کمپوست ارزان تر از کودهای شیمیایی است و برای کشاورزان نیز با صرفه و سود آور است وفاقد هر گونه باقیمانده در محصولات کشاورزی است .
نویسنده: مهندس حامد پورعلی