کرم طوقه (کاپنودیس)
کرم طوقه (کاپنودیس) به کرم سرچکشی نیز شناخته می شود. از طریق تخم گزاری حشره تکثیر می شود. در زمان خشکسالی و کم آبی میزان خسارت کرم طوقه شدید تر می شود.
آفت کرم طوقه (کاپنودیس) hauseri capnodis cariosa
با افزایش سطح خشکسالی، جمعیت و خسارت آفات چوبخوار در حال گسترش میباشد. آفت چوبخوار کرم طوقه (کاپنودیس) در باغاتی که دچار ضعف و کم آبی می باشند، مشاهده میشود. حشرات کامل سوسک های سیاه رنگ ونسبتأ بزرگی هستند که 2 تا 3 سانتیمتر طول دارند. رنگ آنها سیاه بوده و پشت آنها چهار لکه نسبتأ سیاه رنگ شفاف که دو عدد آنها در بالا و دو عدد دیگر در پایین دیده میشوند قرار دارد. بین لکه ها نقاط سفید رنگ دیده میشود حشرات کامل از برگ درختان میزبان تغذیه نموده ،لارو سفید رنگ و دارای سر چکشی میباشد. تغذیه لاروها از قسمت های چوبی طوقه و ریشه درختان صورت می گیرد. طول لارو سن آخر به 7 سانتیمتر می رسد .
حشره بالغ
حشرات بالغ کرم طوقه (کاپنودیس) در اردیبهشت ماه ظاهر و ظهور حشرات ماده به صورت تدریجی و حتی در اواخر تابستان نیز دیده می شود. تخم گذاری حشره کاپنودیس به آرامی است و در شرایط آب و هوایی مناسب تا 400 تخم به ازای هر حشره ماده نیز می رسد . درجه حرارات مناسب برای تخم ریزی این آفت 23 درجه سانتی گراد است و 10 تا 15 روز تفریخ آن ها زمان می برد.تخم گذاری معمولا در اطراف طوقه و در شکاف های پوست تنه درختان مسن و یا در شکاف خاک و به ندرت روی برگ ها و شاخه ها صورت می گیرداین آفت یکی از عوامل خشک شدن درختان محسوب می گردد و دارای یک نسل طی 2 تا 3 سال می باشد. زمستان گذرانی این آفت هم به صورت حشره کامل است و هم لارو؛ حشره کامل در پناهگاه های گوناگون و لاروها زیر پوست درختان است .
مبارزه با آفت
درختانی که از نظر اقدامات زراعی لازم بخصوص آبیاری در تنش قرار بگیرند بیشتر در معرض حمله آفت کاپنودیس واقع می شوند. بر اثر فعالیت لاروی آفت، درختان ابتدا دچار ضعف وکاهش محصول شده و در صورت شدت آسیب آفت، خشک شده از بین می روند.
به دلیل زندگی لاروهای کرم طوقه (کاپنودیس) در زیر پوست درختان، پوست درختان آفت زده گرچه به ظاهر طبیعی است ولی بافت سطحی آن معمولا مرده است و با یک فشار مختصر متلاشی می شوند.
فعالیت لارو بیشتر روی گیاهان جوانتر می باشد و لاروها عمدتا از پوست و قسمت چوبی ریشه یا همان کامبیوم تغذیه می کنند.در اثر تغذیه ی لاروها جریان شیره ی گیاهی قطع می شود و به همین نسبت از رشد شاخه ها و باردهی درختان کاسته می شود.به همین دلیل یک لارو حتی قادر است یک درخت 3-4 ساله را خشک کند.
تغذیه اصولی و تقویت درختان توام با آبیاری مناسب و خارج ساختن به موقع لاروها از داخل کانال با مفتول سیمی باعث کاهش جمعیت آفت می گردد.
همچنین از جمع آوری و از بین بردن حشره کامل کرم طوقه (کاپنودیس) در اردیبهشت ماه کمک بسیار زیادی در کنترل جمعیت آفت دارد.
حذف درختان خشک شده و از بین بردن بقایای آن ها و رعایت بهداشت زراعی بسیار اهمیت دارد.
کرم طوقه (کاپنودیس)
آبیاری منظم و کافی درختان از این جهت موجب کنترل آفت می شوند که در تابستان شیره گیاه در قسمت ریشه و ساقه افزایش پیدا کرده و لاروهای فعال در این قسمت دچار خفگی می شوند. همان طور که گفتیم یکی از راه های مهم کنترل کرم طوقه (کاپنودیس) مبارزه مکانیکی و گرفتن حشره در اردیبهشت است. اما آبیاری و تقویت درختان و تغذیه مناسب بسیار مهم تر و تاثیرگذار تر است.
نویسنده: مهندس حامد پورعلی
برای خرید کود جهت تقویت درختان خود می توانید از اینجا محصول خود را تهیه کنید.