کود حیوانی
کود حیوانی یکی از مهم ترین کود های ارگانیک است. در دامداری و مرغداری ها تولید و از اجزای مهم کشاورزی ارگانیک و توسعه پایدار و تولید محصولات کشاورزی است.
کود حیوانی ؟؟؟
یکی از اجزای اصلی سیستم های ارگانیک، استفاده از کودهای ارگانیک است و شناخته شده ترین آن ها، کودهای حیوانی می باشند. کودهای حیوانی به خودی خود و به شکل پردازش نشده، علاوه بر اینکه می توانند مواد غذایی را به خاک برگردانند و محیط خاک را برای رشد در فصل بعد آماده کنند، می توانند حاوی میکروارگانیسم ها و عوامل بیماریزا و مضری باشند. همچنین کودهای حیوانی که از حیوانات متفاوتی گرفته می شوند درصد متفاوتی از عناصر دارند و ویژگی های آن ها متفاوت است. بنابراین، در انتخاب کود حیوانی باید دقت کرد. پردازش کود حیوانی نوعی فرایند کمپوست کردن نیز خوانده می شود که به فاکتورهای مختلف نیاز دارد تا بتواند به نحو مناسبی پردازش شده و مورد استفاده قرار گیرد.
آیا کود حیوانی آلودگی دارد؟
کود حیوانی که کمپوست نمی شود را باید با احتیاط مصرف نمود زیرا حتی در صورتی که فاقد عوامل بیماریزا باشند باز هم مدت زمان زیادی نیاز دارند تا تجزیه شده و در اختیار گیاه قرار گیرند همچنین یکی از عواملی که می بایست در فرایند کمپوست سازی برطرف شود، بوی کودهای حیوانی است که حشرات را نیز به خود جلب میکند، با این حال استفاده از این نوع کودها مدتهاست که در کشاورزی وجود دارد.
بسیاری از این کود ها دارای بذر علف های هرز هستند و برای تخریب آن ها، باید دمای آن ها را به مدت مشخصی در 60 درجه سانتیگراد نگهداری کرد و این زمان به نوع حیوان بستگی دارد. کودهای حیوانی که برای کشاورزی استفاده می شوند شامل کودحیوانی مرغ، گوسفند، گاو و اسب می باشند.
کود مرغی
کود مرغی غنی ترین کود حیوانی با محتوای بالای نیتروژن است . باید بخوبی کمپوست شده و پردازش شود. تا گیاهان زراعی را نسوزاند . معمولأ بهترین زمان استفاده از آن در بهار و پاییز می باشد. کود گوسفندی نیتروژن مناسبی دارد . اما سایر عناصر ماکرو در مقایسه با آن مقدار کمتری دارند. اما کود گاوی دارای درصد مناسبی از سه عنصر مهم فسفر، پتاسیم، و نیتروژن می باشد. کود اسبی نیز تا حدودی از لحاظ عناصر ماکرومانند کود گاوی است. اما یکی از اهداف مهم استفاده از کودهای دامی علاوه بر تأمین نیازهای غذایی گیاه زراعی، اصلاح ساختار و بافت خاک است.
کود های دامی
به لحاظ ساختاری کود حیوانی مانند کودهای گاو، اسب و گوسفند می توانند نقش زیادی در بهبود ساختار خاک داشته باشند که به علت وجود باقیمانده های سلولزی در این نوع کودها می باشد، هر چند کود مرغی دارای درصد بالایی از عناصر است (که گاهی اوقات به اشتباه ذکر می شود این نوع کود شور است)، با این حال، نقش بسیار اندک و قابل چشم پوشی در اصلاح ساختار دارد؛ به همین دلیل کود حیوانی ایده آل، کودی است که پارامترهای زیر را در نظر داشته باشد:
آنالیز شیمیایی خاک را مد نظر قرار دهد
براساس ترکیب شیمیایی، و همچنین براساس ویژگی های فیزیکی خاک (به منظور اصلاح خاک) ترکیب کودی کود حیوانی از درصدهای مناسب کودهای حیوانات مختلف انتخاب شود.
پردازش شده باشد و حاوی هیچ گونه عامل بیماریزا و بذر آفات نباشد.
نویسنده: دکتر احمدرضا نصیری